Olika typer av vanliga lån som svenskar tecknar

Sverige är ett land där en stor del av befolkingen är tungt belånade, och varje år så tecknar svenskarna upp sig på en lång rad olika typer av lån. Oavsett om du är någon som just nu går i lånetankar eller om du bara är intresserad av att lära dig mer kring den svenska lånemarknaden och dess utbud kan det här vara en utmärkt text att läsa igenom för att få en bättre förståelse för vad som finns tillgängligt. 

 

Vi kommer att prata om de vanligaste typerna av lån och lån som är tillgängliga hos både traditionella banker men även hos fristående låneföretag. Om du är intresserad av att lära dig mer kring fristående låneföretag och se ett exempel på hur dessa ser ut kan du klicka på länken för att vända dig till Flexkontot huvudsida och därefter lära dig mer kring vad dessa långivare kan erbjuda. Det är också värt att nämna att saker som köps på avbetalning tekniskt sätt är lån, men får inte plats på vår lista. 

 

Bolån 

Bolån är med största sannolikhet det största lånet som du kommer att ta under ditt liv och gör det möjligt att köpa en bostad för långt mycket mer än vad man har på kontot under en given punkt. Bolån kommer antingen till fast eller rörlig ränta, och med största sannolikhet har du redan en god uppfattning kring hur dessa fungerar. Bolånet tecknas med bostaden som köps som underliggande säkerhet. 

 

Privatlån 

Privatlån är ett oerhört vanligt lån att teckna upp sig på och kan användas för en lång rad olika ändamål. Ett privatlån är i regel på allting mellan 5000 till 600 000 kronor, även om vissa långivare gör det möjligt att låna både mer eller mindre än den summan. Privatlån användas allt som oftast för att exempelvis ha möjligheten att renovera en bostad eller för att få loss mer pengar för att kunna köpa en bil eller liknande. Privatlån kan tecknas med eller utan säkerhet, men oftast så tas det enbart på kreditvärdighet. Detta innebär att vissa personer, exempelvis de med betalningsanmärkningar, kan ha svårt att teckna den här typen av lån. Därför finns det också företag som erbjuder möjligheten att teckna upp sig på privatlån trots betalningsanmärkningar, även om detta då kommer med en högre ränta.  

 

Samlingslån

En tredje typ av populärt och vanligt lån att teckna är det som heter samlingslån. Som namnet avslöjar är det här en typ av lån där man samlar andra lån och dyra krediter under ett och samma paraply. Detta kan dra ner på administrationstid och liknande, men kan även i många fall hjälpa konsumenter att spara pengar via sina lån. Samlingslån är inte en garanti för att man ska få lägre månadskostnader, men för vissa så kan det gå att spara en hel del pengar via ett samlingslån. Detta går att göra själv genom att teckna ett privatlån som man sedan använder för att samla allting under ett paraply, men det går också att vända sig till företag som sysslar exklusivt med samlingslån.