En snabbguide till samlingslån

Samlingslån är någonting som har varit tillgängligt under en längre tid, men som man på senare år har kunnat se allt mer reklam för i olika sammanhang. Även om funktionen av den här typen av lån förklaras väldigt väl av själva namnet är det ändå hjälpsamt att få sig en bättre inblick i hur det hela fungerar. 

 

I den här texten kommer vi därför att gå igenom några av de mest grundläggande sakerna som kan vara bra att känna till när det kommer till just samlingslån. Detta är ett lån som kan vara ett oerhört kraftullt ekonomiskt verktyg att ta till. Det går även att teckna lån med betalningsanmärkning när man gör det i syfte att samla sina tidigare lån och krediter.  

 

Vad är ett samlingslån? 

 

Ett samlingslån är ett lån som man tecknar upp sig på för att sedan använda de lånade pengarna för att betala av olika andra lån, krediter och avbetalningar som man har. Det är tämligen vanligt att dessa kostnader är någonting som springer iväg ju längre som de ligger på avbetalning, och genom att samla alla dessa lån under ett och samma paraply kan man i vissa fall sänka räntorna.  

 

Hur tecknar man ett samlingslån? 

 

Att teckna ett samlingslån går att göra på primärt två olika sätt. Det första är att man tecknar upp sig på ett helt vanligt privatlån, och sedan använder pengarna för att i tur och ordning betala av sina skulder. Det går även att vända sig till låneföretag som är specialiserade på den här typen av lån, där låneföretaget tar hand om det administrativa. Här får man själv avgöra kring vad som passar bäst och hur man lättast får ut det resultat som man vill ha. 

 

Minskad administration 

 

En annan massiv fördel med samlingslån är att det minskar mängden administration och saker som man behöver hålla koll på rejält. Istället för att jonglera avbetalningar och dylikt och betala av dessa varje månad så har man bara en stor amortering att sköta varje månad. Detta kan vara oerhört skönt och minskar stress och allmänt arbete som man behöver lägga ner på sina tidigare lån. 

Samlingslån är inte någonting som fungerar för alla 

Detta är också någonting som är värt att belysa lite närmare. Även om man har en mängd olika mindre lån och dyrare krediter som ligger och tickar varje månad så är det ingen garanti för att man kommer kunna sänka sina kostnader genom att använda sig av ett samlingslån. I vissa situationer så är det någonting som helt enkelt inte gör en skillnad för räntan. 

 

Men om du har en rad olika krediter och lån som du känner att du gärna betalar mindre för varje månad så är det alltid lönt att ta sig tiden att läsa på kring samlingslån lite mer noggrannt, och räkna på kring huruvida det är någonting som är värt att teckna upp sig på. I värsta fall så går det inte, och i bästa fall så kan du spara lite pengar varje månad.