Tappar du lätt fokus vid hemarbete? Här är några tips för en mer produktiv arbetsdag

Sedan pandemin drabbade världen har många verksamheter omprövat sitt arbetssätt. Ett antal företag erbjuder numera sina anställda möjligheten att jobba både hemifrån och på plats, samtidigt som antalet företag som sköter allting digitalt ökar för varje dag som går. Hemarbete har många fördelar – men också nackdelar. Många svenskar rapporterar nämligen svårigheter att fokusera.

 

När du arbetar hemifrån behöver du inte tänka på många av de saker som ett vanligt kontorsjobb innebär. Du slipper planera när du ska ta bussen för att komma i tid, förbereda matlådor som klarar sig ute om det gemensamma kylskåpet är fullt eller sortera kopieringspapper i rätt fack bland de otaliga papperskorgarna. I stället får du mer flexibilitet. Men nackdelen är att det är lätt att bli distraherad av alla andra intressanta saker i närheten än just jobbet, som katterna som löper amok eller tv:n som är igång i bakgrunden.

 

Om du vill njuta av fördelarna med att arbeta hemifrån utan att konstant tappa fokus, får du här således några tips för en mer produktiv arbetsdag!

Avsätt ett utrymme som uteslutande är till för arbete

Om du inte redan har gjort det bör du nu välja en plats i din bostad där du kan utföra ditt jobb under arbetsdagen. Även om du kanske inte har utrymmet som krävs för ett eget kontor är det viktigt att du avsätter en plats där du uteslutande kommer att jobba. Om du inte har ett särskilt arbetsutrymme är det lätt att börja göra andra saker under arbetsdagen och således ta ditt jobb på mindre allvar. Det perfekta hemmakontoret är en plats som är utformad för arbete, inte för lek.

Lägg undan din mobil

Många gånger tappar vi fokus eftersom vi är ständigt uppkopplade. Det är svårt att fokusera på en arbetsuppgift när mobilen plingar hela tiden. Försök därför att lägga undan din mobil i den mån som det är möjligt. Lägg den förslagsvis i sovrummet och låt bli att hämta den tills det är dags för lunch. Alternativt kan du stänga av notifikationer för exempelvis sociala medier och sms. På så sätt kan du fortfarande ta emot viktiga samtal utan att störas av det onödiga-

Gör en daglig att-göra-lista

För att se till att du inte missar några deadlines eller underlåter att svara på viktiga mejl bör du göra en daglig så kallad att-göra-lista. Det vill säga en lista över de saker som du vill få utförda under dagens gång. Bocka sedan av punkterna efterhand som du gjort dem. På så sätt får du en överblick över de dagliga arbetsuppgifter du bör uträtta och ser dessutom till att du får dem uträttade i tid, vilket är ett krav för ett fungerande företag.

Schemalägg pauser

Vad som kan verka löjligt för många är faktiskt oundvikligt för dem som vill optimera effektiviteten under arbetsdagen: schemalagda pauser! Utan pauser tillåter man varken kropp eller knopp att återhämta sig, vilket gör det svårare för dem att prestera med precision. Vi förstår att det kan verka klurigt att schemalägga pauser, men försök helt enkelt att skapa utrymme för regelbundna små pauser varje dag och en längre lunchpaus.